Shiatsu biedt een ontmoeting met jezelf

“Je brengt me terug naar mijn midden”, zo omschreef een van mijn cliënten het laatst na een shiatsubehandeling. Mooi gezegd, vond ik. Ze doelde op het feit dat ik hoofd, lichaam en gevoel met elkaar in balans breng. En haar help om zich weer één te voelen. Puur door goed contact te maken. Daar draait shiatsu voor mij in wezen om: samen tot de kern komen. Op de mat gaan we op zoek naar hoe het met je is, wat je voelt en wat je echt wilt. Het mooie is dat shiatsu ook míj een spiegel biedt. Ik word me bewuster van wie ik ben en wat ik wil. Ik zie de keuze voor dit vak dan ook als een levenswijze. Een die vanzelf voortkwam uit mijn behoefte aan bewegen en aan stil zijn. Met de combinatie van die twee heel ik mezelf. Daarmee is shiatsu – net als dans, yoga en meditatie dat voor mij zijn – een manier om te ontspannen en tot mezelf te komen.”

Opleiding

Ik volgde de vierjarige beroepsopleiding Iokai Shiatsu aan de Amsterdamse School voor Iokai Shiatsu. Onderdeel daarvan is een tweejarige hbo-opleiding Westerse Medische Basiskennis. Sinds 2008 werk ik fulltime als shiatsutherapeut.
In de afgelopen jaren volgde ik meerdere nascholingen. Zoals in 2018-2019 het specialisatietraject Vrouw en Gezondheid bij Suzanne Yates van het befaamde instituut Well Mother in Bristol. Zo heb ik extra kennis opgedaan over het voorkomen en verhelpen van klachten rondom zwangerschap, geboorte en de postnatale periode.

‘De kunst van het leven’

Benieuwd naar mijn kijk op shiatsu? Bekijk dit filmpje waarin ik voor de beroepsopleiding Iokai Shiatsu over mijn werk vertel.