Wat is shiatsu

Shiatsu is een manuele therapie die het natuurlijke genezingsproces van het lichaam bevordert. Door met vingers en handen druk uit te oefenen op het lichaam, verdwijnen blokkades en kan je levensenergie vrij stromen. Zo herstelt en versterkt shiatsu de natuurlijke veerkracht van je lichaam en ervaar je een diepe ontspanning.

Shiatsu vindt zijn oorsprong in de klassieke oosterse geneeskunde en gebruikt tradities, kennis en inzichten van duizenden jaren oud. Net als andere oosterse behandelmethoden is shiatsu gebaseerd op een holistische visie: lichaam en geest worden als één benaderd. Dat betekent dat de focus niet ligt op het verhelpen van de klacht. Het gaat vooral om het vinden van de oorzaak van een disbalans.

Ik beoefen Iokai shiatsu. Kenmerkend zijn de oprechte aandacht en de invoelende aanraking. Ik maak contact met jou als persoon én met jouw lichaam; ik voel hoe je reageert en speel daar vervolgens op in. Zo doe ik precies wat jij nodig hebt om je beter te voelen.

Wat doet het?

In het dagelijks leven zijn er altijd dingen die jouw energiebalans uit evenwicht kunnen brengen. Bijvoorbeeld omdat je te weinig slaap krijgt, of een tijdje wat minder goed eet. Ben je gezond en lukt het je te ontspannen, dan herstel je meestal vanzelf. Shiatsu kan je helpen die ontspanning te vinden en zo het zelfhelend vermogen van je lichaam ondersteunen.

Balans versterken Wil je lichamelijke en geestelijke klachten vóór zijn? Shiatsu biedt je een extra steuntje in de rug, door je balans te versterken.

Balans herstellen Is je energiebalans door ziekte, stress of hormonale schommelingen verstoord? Shiatsu helpt jouw balans te herstellen. Het bevordert de vitaliteit, verlicht vermoeidheid en stimuleert de natuurlijke zelfhelende kracht.

Klachten verhelpen Bij pijn, lichamelijk ongemak of bijvoorbeeld slapeloosheid, kan shiatsu de oorzaak aanpakken en klachten verhelpen.

Ondersteuning bieden Bij ernstige aandoeningen werkt shiatsu vooral ondersteunend. Het verlicht pijn, werkt ontspannend en verbetert je algehele welzijn.

Is het iets voor mij?

Of je nu jong of oud bent, gezond of ziek; shiatsu is geschikt voor iedereen. Shiatsu helpt je gezond en in balans te blijven en de verbinding te maken of te houden met je lichaam.

Heb je specifieke klachten? Shiatsu kan verlichting bieden bij:

 • nek-, rug- en schouderklachten
 • hoofdpijn en migraine
 • spijsverterings- en stofwisselingsklachten
 • vermoeidheidsklachten
 • hormonale klachten
 • zwangerschapsklachten
 • slaapproblemen
 • emotionele problemen
 • stress en burn-out
 • chronische ziekten
 • bijwerkingen van reguliere behandelingen
 • (sport)blessures
 • herstel na het doormaken van Covid-19/Corona

Ook in de laatste fase van het leven kan een shiatsubehandeling waardevol en prettig zijn.

Shiatsu is geen vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is belangrijk om je klachten eerst aan je huisarts voor te leggen. Shiatsu kan wel een aanvulling zijn op een reguliere behandeling.

Shiatsu voor kinderen

Ook kinderen hebben baat bij shiatsu. Bij baby’s, peuters en kleuters werk ik met een zachte techniek: Shonishin. Daarmee kan ik bijvoorbeeld astma, terugkerende oorontstekingen of verkoudheden en darm-, huid-, concentratie- of ontwikkelingsproblemen aanpakken.

Behandelingen bij kinderen zijn meestal korter dan bij volwassenen, omdat hun energiehuishouding zich sneller herstelt.

Shiatsu voor bedrijven

Een goed gezondheidsbeleid zorgt voor gezondere werknemers. Ik kan jouw bedrijf hierin ondersteunen. Preventief, maar ook als er klachten zijn, met stoelmassages op locatie, shiatsu en do-in yoga (een oosterse beweegvorm gebaseerd op dezelfde principes als shiatsu). Daarnaast kan ik ingeschakeld worden om bijvoorbeeld rsi- en stressgerelateerde klachten te verhelpen. Ook geef ik bewustzijnstrainingen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem voor meer informatie of een offerte contact met me op.

Wat vinden anderen?

“Ik wéét dat ik goed voor mijn lichaam en geest moet zorgen, maar ik doe het gewoon niet voldoende. Het is prettig dat ik met shiatsu daar af en toe hulp bij krijg. De behandelingen van Pascale hebben echt effect. Bovendien helpt ze me ook op weg met goede oefeningen voor thuis en eettips. Dat maakt dat ik me gezond, vitaal en at ease voel.” – Gemma

“Ik had al geruime tijd last van pijn in mijn schouder en rug. Pijnstillers en ontstekingsremmers werkten onvoldoende. Injecties zag ik niet zitten. Op een gegeven moment ben ik in contact gekomen met shiatsu. Al na een paar behandelingen merkte ik resultaat. Nu heb ik al meer dan een jaar geen pijn meer. De ontspanning die shiatsu mij biedt, doet mij zó goed dat ik nog steeds elke maand ga.” – Piet

“Al jaren boek ik regelmatig een shiatsubehandeling. Ik vergelijk het met een auto waarvan de wielen worden uitgelijnd: na zo’n behandeling gaan alle stukjes van mezelf weer dezelfde kant op.” – D.